הזדקנות העור
העור מזדקן בשני תהליכים שונים זה מזה: הזדקנות פנימית וחיצונית. הגורמים החיצוניים הינם אחראים אך ורק ל-10% מהזדקנות העור ומתבססים על ה-DNA והתבטאות הגן. ישנם שינויים שמתרחשים בעור באופן טבעי בשל הלוך הזמן אך לגנטיקה יש תפקיד כביר בהזדקנות הפנימית.
בעוד שסולם פיצפטריק ומודל המורשת הגלובלית (The Fitzpatrick Scale and the Global Heritage Model) – שמרחיב את הגדרת סולם פיצפטריק על–מנת לכלול בו אתניות גיאוגרפית – יכול לשמש בזיהוי גורמי ההזדקנות הפנימיים שקשורים לפיגמנט העור, זוהי איינה התמונה המלאה. סולמות אלה הם רק כמה מחלקי הפאזל. כ"כ הרבה אנשים משנים את מראיהם בעזרת ספריי שיזוף, צביעת שיער ואף עדשות מגע, שהדבר מקשה מאוד על קביעת סוג הטיפול בהתבסס על מראהו של המטופל. הדרך הטובה ביותר לאסוף מידע רלוונטי היא לשאול את השאלות המתאימות. שאלות על הבעיות התורשתיות מובילות למידע אודות הגורמים הגנטיים, אך אפילו הנתונים האלה משתנים מפרט לפרט עקב–כך שמספר גובר של אנשים נולדים להורים בעלי רקע תורשתי שונה זה מזה.
הקשר של המוצא האתני
המוצא האתני משפיע על אנטומיית העור, כולל מלנוציטים, מספר שכבות וצינוריות. לעור כהה יותר בשל הרקע הגנטי יש יותר הגנה טבעית מקרינת השמש בעוד שהמלנוציטים התגובתיים שבו מחסנים אותו מפני היפר–פיגמנטציה, הן מחשיפה לקרני UV והן מגורמים דלקתיים אחרים.
האפידרמיס מראה הבדלים בשכבת העור העליונה ויכולתה לתפקד בתור מחסום טבעי. מחקר אחד הראה כי השכבה העליונה בעורו של אמריקאי ממוצא אפריקני מכילה 22 שכבות בעוד שעורו של אדם לבן מכיל רק 17 שכבות. עובי העור היינו זהה אצל שניהם ללא קשר למספר השכבות ובכך השכבה העליונה של עור כהה היינה קומפקטית יותר ונוטה להתלכד. הדבר מוביל להפחתה בחדירת חומרים מאיטי הזדקנות לצד מראה יבש עם משך הזמן.
אובדן נוזלים דרך העור (TEWL) נוטה להיות מובהק יותר בקרב אפריקנים ואסייתים. תופעה זו גורמת לצמצום ביכולת העור להגן על עצמו מפני נזק חיצוני ומשאירה אותו חשוף לגורמים חיצוניים. המומחים טוענים שהפגיעה הזאת במחסום ההגנה של העור תורמת להעלאת רגישות העור לגירויים שטחיים, כגון פילינג – תופעה שהיינה נפוצה יותר בקרב בעלי סולם פיצפטריק גבוה. "ישנם הבדלים משמעותיים בדרמיס בעור כהה. הוכח כי עור זה נוטה להיות עבה וקומפקטי יותר מאשר אצל מטופלים בעלי עור בהיר. כלי הדם השטחיים בולטים יותר ומורחבים למרות שנראותם גבוהה יותר בעור הבהיר. הדרמיס העבה יותר גורם לכך שאצל בעלי עור כהה הקמטים אינם נראים לעין עד הגיל המתקדם.
הזדקנות העור אצל גברים
בקרב הגברים העור עשוי להזדקן בקצב איטי יותר בשל העובדה כי ייצור הקולגן אינו מאיט עד גיל הרבה יותר מאוחר מאשר אצל נשים ואמנם,חשיפה לקרני UV מהווה גורם חיצוני מובהק בקרב הגברים מכיוון שרבים מהם מזלזלים בשימוש בקרמי הגנה, בייחוד באזור הצוואר והאזניים. כאשר ייצור הטסטוסטרון מצטמצם לקראת גיל ה-30 וה-40.
הגברים אכן חווים התייבשות והתקמטות עורם. תהליך ההזדקנות היינו זהה אצל שני המינים, פשוט אצל הגברים הוא מתרחש בשלב מאוחר יותר בחייהם. התדרדרות המבנה העורי זהה בשתי הקבוצות ואופייה נובע מאורח החיים של כל גבר וכל אישה וממידת התגוננותם מפני קרני ה–UV או מהיעדרותה. על כל אחת ואחד חובה להימנע מחשיפה לקרני UV ולהשתמש באמצעי הגנה על בסיס יומי,ללא קשר למוצא האתני.